dinsdag 20 november 2012

Recept – Running diner


Afgelopen zaterdag had ik mijn eerste running diner. En natuurlijk was ik meteen opgezadeld met het maken van het hoofdgerecht. Tijdens het running diner bel je om een uur of vijf en hoor je waar je aan tafel moet voor het voor- en hoofdgerecht. Het voorgerecht aten wij op locatie 1, samen met twee andere stellen. Daarna snel naar huis om het hoofdgerecht af te maken en te kijken wie er bij ons aan tafel kwamen!


Een goede voorbereiding was dus zeker gewenst. Ik ben op zoek gegaan naar een recept waarbij ik lokale producten kon gebruiken en wat ik gemakkelijk voor kon bereiden. Wat is er lokaler dan stoofvlees van onze eigen Brandrode runderen. 

Stoofvlees met roseval aardappeltjes en witlof


Ingrediënten voor 6 personen
Ongeveer 1200 gram runderriblappen (Ik neem altijd wat extra, omdat ik veel vet wegsnij)
1 bruin biertje (Ik gebruikte een bok biertje uit Oijen, maar een Westmalle trippel is ook prima)
1 grote ui
2 laurierblaadjes
1 tl tijm
1 snee brood
1 el mosterd

1 kg Roseval aardappels
3 tenen knoflook
Olie, zout en peper en rosemarijn

1 stronk witlof per persoon
Veel honing  olie, zout en peper

Voorbereiding:Vlees +/- 5 uur voor je gaat eten. 
Snij de riblappen in mooie blokken, bestrooi naar wens met peper en zout en bak deze aan in een grote braadpan. Snij de ui in grove stukken. Wanneer de snijvlakken van het vlees mooi bruin zijn voeg je het biertje, de ui en de kruiden toe. Smeer de mosterd op de boterham en doe ook dit bij het vlees. Heel kort koken en daarna op een laag vuur laten staan tot je gaat eten. Zo nu en dan nog even controleren of er genoeg vocht bij zit

Aardappels +/- 3 uur voor je gaat eten.
Snij de roseval aardappels in stukken, doe deze in een ovenschaal. Voeg daarbij veel olie en de kruiden naar smaak. Bak de aardappels ongeveer een uur op 150°C in de oven, zodat ze gaar zijn, maar nog niet helemaal bruin. Zet ze buiten de oven om af te koelen.

Witlof net voor het voorgerecht of a la minute.
Meng 1 deel honing met 1 deel olie en peper en zout. Snij de witlofstronken in kwarten en haal het harde stuk eruit. Marineer de witlof in het honingmengsel in een grote schaal.

A la minute.
Bak de aardappels nog 15 min af op 200°C. (Nog een beetje kaas erover is helemaal lekker) Doe de witlof in 1 of 2 grote koekenpannen en bak deze op een laag vuur, zodat de witlof lekker zacht is, maar niet te bruin wordt.
Maak de borden mooi op, het stoofvlees kun je bijvoorbeeld serveren in mini cocottes.

Samen met de gezellige gasten konden we al snel aan tafel en hebben we heerlijk gegeten.

Het dessert aten we met iedereen op een locatie, waar het nog een geweldig feest werd. Door de drukte en stress alleen foto’s gemaakt van de tafel…



Geen opmerkingen:

Een reactie posten